Herkes Süleyman Şah’ı konuşuyor: İslamcılar Vahdettin’i istiyor… Külliye’nin zor kararı

Suriye’de Sultan Vahdettin’in Mezarı Restore Ediliyor

Suriye’de devrilen Esad güçlerinin ardından Türkiye’nin gözü Suriye’ye çevrildi. Suriye’yi ayağa kaldırmak için yapılan peş peşe çalışmalara bir halka da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekledi. 34. Osmanlı Padişahı Abdülhamid’in Suriye’deki mirası “Şam Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane”nin ihya edilmesi talimatı sonrası Erdoğan’dan bir hamle daha geldi. Osmanlı İmparatorluğu’nun 36. Padişahı Vahdettin’in Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan mezarı da restore ediliyor.

Külliye’nin Zor Kararı

Süleyman Şah türbesinin eski yerine taşınması tartışmaları yaşanırken Türkiye’nin Suriye’ye desteğini göstermek için Sultan Vahdettin’in mezarının bulunduğu külliyeyi restore edilmesi kararı verildi. Karar üzerine Vahdettin’in mezarının da Türkiye’ye getirilmesi talepleri Ankara kulislerinde konuşulmaya başlandı. AKP’ye yakın bazı İslami çevrelerin mezarın getirilmesi için kampanya hazırlığında olduğu öğrenildi. Külliye’nin konu ile ilgili nasıl bir adım atacağı ise henüz bilinmiyor.

Mezarlar Taşınmalı Çağrısı

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid’in 4. kuşak torunu Kayıhan Osmanoğlu, geçen günlerde yaptığı açıklamada, hem Sultan Vahdettin’in hem de 2. Abdülhamid’in en büyük oğlu Selim Efendi’nin mezarlarının Türkiye’ye getirilmesi gerektiğini söyledi. Osmanoğlu, “Bu, bir asırlık hasretin sona ermesi için atılacak önemli bir adımdır,” ifadelerini kullandı.

Mimar Sinan’ın Eseri

Vahdettin’in mezarı, diğer 30 aile üyesiyle beraber Şam’daki Süleymaniye Külliyesi’nde bulunuyor. Külliyeyi, Osmanlı’da, 1490-1588 yıllarında yaşayan Mimar Sinan inşa etti.

Vahdettin’in Ölümü

İtalya’nın San Remo kasabasında 16 Mayıs 1926’da hayatını kaybeden son Osmanlı Padişahı’nın cenazesi Türkiye tarafından kabul edilmeyince Şam’daki külliyede toprağa verildi.

İngiliz Zırhlısıyla Kaçış

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırdı. Son padişah Vahdettin saltanatın kaldırılması sonrası 17 Kasım 1922 günü sabahı oğlu Mehmet Ertuğrul ve harem mensuplarıyla beraber Dolmabahçe Sarayı’ndan küçük bir kayığa bindi ve Boğaziçi’nde demirleyen HMS Malaya adlı İngiliz zırhlısıyla Malta’ya gitti.

Hazar Şahsuvar

Related Posts

Hakan Çalhanoğlu’ndan transfer açıklaması

Yaz transfer döneminde önce Galatasaray sonra Fenerbahçe ile adı anılan Hakan Çalhanoğlu, Milano’ya döndü ve transfer sürecine ilişkin açıklama yaptı.

‘Terörsüz Türkiye’nin üç aşamalı planı

“Terörsüz Türkiye” süreci kapsamında PKK’nın silahsızlandırılması yaz boyunca peyderpey ilerleyecek. TSK tarafından bölge bölge temizlik yapılırken, örgüt liderleri yurt dışında kalacak, suça karışmamış üyeler Türkiye’ye dönebilecek. Süreci denetleyecek TBMM komisyonu 40 kişiyi geçmeyecek.

Urla’da Yangın Hızla Yayılıyor

İzmir Urla’daki yangın havadan görüntülendi, söndürme çalışmaları devam ediyor.

Bakan Fidan, İsrail’in gerçek niyetini açıkça anlattı: Biz buna izin vermeyeceğiz

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “İsrail ise Suriye’de barış istikrar ve güvenliği sağlamaya yönelik tüm bu girişimleri sabote etmek istemektedir. İsrail Suriye’yi bölmeyi amaçlamaktadır. Netanyahu’nun çıkarları Orta Doğu’nun kaosa sürüklenmesinde yatmaktadır. Ancak biz bölge ülkeleri olarak buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Batman’da Dijital Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi

Kur’an kursu öğrencilerine dijital bağımlılıkla mücadele eğitimi verildi, sağlıklı alışkanlıklar öğretildi.

Gazzeli gazeteciler ‘açlık grevi’ başlattı: En küçük çocuk yemek yiyinceye kadar…

Gazze Şeridi’nde görev yapan gazeteciler İsrail ablukası nedeniyle açlık çeken çocuklarla dayanışma amacıyla 2 gün önce açlık grevine başladıklarını duyurdu. Grubun sözcülüğünü yapan Gazeteci Vedi El-Suud, “En küçük çocuk yemek yiyinceye kadar biz de yemeyeceğiz.” ifadeleriyle insanları ‘Boş Mideler Hareketi’ adı verdikleri grev hareketine çağırdı.