Türkiye güneş enerjisi kapasitesini iki katına çıkardı

Türkiye Güneş Enerjisi Kapasitesini Hızla Arttırıyor

Londra merkezli uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember’in son raporuna göre, Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesi 2024 sonunda 19,6 gigavatı geçerek önemli bir milestona ulaştı.

Temmuz 2022’de ulaşılan 9,7 gigavat seviyesinden bu yana geçen 2,5 yılda güneş enerjisi kapasitesi ikiye katlanarak büyük bir artış gösterdi.

2025 yılı sonuna kadar 18 gigavatlık güneş enerjisi hedefini Ağustos 2024’te gerçekleştiren Türkiye, belirlenen hedeflere erken ulaşarak dikkat çekiyor.

Güneş Enerjisi Kapasitesi Öztüketimle Yükseliyor

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artışta, öztüketim odaklı güneş enerjisi projelerinin %94’lük büyük bir payı bulunuyor.

Son 2,5 yılda güneş enerjisi kurulu gücü %100’ün üzerinde artış gösterirken, bu ivmeyi daha önce 2018-2022 arasındaki dört yıllık dönemde görmüştük. Ember’in tahminlerine göre, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini 2035’e kadar 120 gigavata çıkarması bekleniyor.

Güneş Enerjisinde Yeni Fırsatlar

Ember’in raporuna göre, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeli, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini artırmaya devam edecek.

Ayrıca, Türkiye’nin en az 53 gigavat yüzer güneş enerjisi santrali potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. Bu projelerin YEKA kapsamında ihale edilmesi, yenilenebilir enerji kapasitesinin artmasına ve kullanılmayan su yüzeylerinin değerlendirilmesine katkı sağlayacak.

Güneş ve Rüzgar Enerjisi Enerji İthalatını Azaltıyor

Rapora göre, güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payıyla son 2,5 yılda enerji ithalatı maliyetleri 15 milyar dolar azaldı.

Bu süreçte sadece güneş enerjisi, ülkenin elektrik ihtiyacının %6’sını karşılayarak 5,4 milyar dolarlık gaz ithalatını engelledi.

Enerji Dönüşümünde Türkiye’nin Potansiyeli

Ember Türkiye Enerji Analisti Bahadır Sercan Gümüş’e göre, Türkiye’nin son yıllardaki güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artış, ülkenin enerji dönüşümünde önemli bir adım attığını gösteriyor.

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesini hızla artırarak 2025 hedeflerini aşması, ülkenin daha iddialı hedefler belirleme potansiyelini gösteriyor. Gümüş, Türkiye’nin enerji dönüşümündeki kararlılığının uluslararası alanda da tanınmasının önemine vurgu yapıyor.

Related Posts

Dolar/TL 40 liranın kapısına dayandı! İşte dolarda son rakam (01 Temmuz 2025)

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 39,8120’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.30 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 39,8540’tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 yükselişle 46,9810’dan …

New York borsası yükselişte: Yeni ticaret anlaşmaları mı geliyor? (30 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,46 artarak 44.020,66 puana çıktı. S&P 500 endeksi yüzde 0,33 artışla 6.193,36 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,43 kazançla 20.360,15 puana yükseldi. ABD’nin ticaret partnerleriyle tarifeler konusunda uzlaşmaya …

Ekonomist Topkurulu: Rusya, Atlantik sisteminin yaptırımlarına rağmen ekonomik da kazandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya ekonomisinin büyüme karşın Batılı ülkelerdeki daralmaya dikkat çekti. Putin’in açıklamalarını değerlendiren Ekonomist Hakan Topkurulu Atlantik sisteminin Rusya karşısında ekonomik anlamda da kaybettiğini söyledi.

Dolandırıcıların son yöntemi ‘yok artık’ dedirtti!! Yılların avukatı bile şaşırdı

Afyonkarahisar Barosu’na bağlı olarak kentte uzun yıllardır avukatlık yapan Emre Sagun, geçtiğimiz günlerde sınıf arkadaşları ve tanımadığı kişilerin sosyal medya üzerinden kendisine ulaştırdıkları kimlik ile adeta şok oldu. Dolandırıcıların kendi …

Dev şirket 22 milyara yarın satışa çıkıyor

2016 yılında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında yönetimi kayyıma devredilen HES Kablo, 22 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete kararı ile satışa çıkarılmıştı. Mülkiyeti Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) ait olan şirket için yapılacak ihalede 22 …

‘Aflatoksin’ ihracatı kısıtlayabilir

Tarım ürünleri ihracatında yaşanan kalıntı sorunu, alınan tedbirlere rağmen sona ermedi. Kuru incir ihracatında uygulanan sıkı kontrole rağmen Aflatoksin ve Okratoksin-A uygunsuzluğu bildirimlerinde artış yaşanması, Avrupa Birliği’ne ihracat kısıtlamaları gibi ciddi tedbirleri gündeme getirirken, alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığı da ortaya çıktı.