Z kuşağının favori arama motoru

Gençler Artık TikTok ve Instagram’ı Seçiyor

“Google’a sor” dönemi yerini “TikTok’a bak” dönemine mi bırakıyor? Z kuşağı olarak adlandırılan yeni nesil, arama alışkanlıklarını köklü biçimde değiştiriyor. Bilgiye ulaşmanın en hızlı, en pratik ve en ilgi çekici yolu artık klasik arama motorları değil, doğrudan sosyal medya platformları. Başta TikTok olmak üzere Instagram ve YouTube, gençlerin “arama davranışlarında” Google’ın yerini almaya başladı.

PEKİ NEDEN TİKTOK?

TikTok ve benzeri uygulamaların, gençler için birer sosyal mecra olmanın ötesine geçerek birer arama motoruna dönüşmesinin başlıca nedenleri şu:

  • Anında görsel anlatım: Z kuşağı bilgiye uzun metinlerle değil, 15–60 saniyelik videolarla ulaşmak istiyor.
  • Algoritma destekli keşif: Google düz bir liste sunarken, TikTok kullanıcıya özel içerikleri öne çıkarıyor.
  • Deneyim odaklı sonuçlar: Gençler bilgi değil, “başkasının deneyimi” üzerinden seçim yapmayı tercih ediyor.

Örneğin “İstanbul’da kahvaltı yapılacak en iyi yerler” şeklinde bir arama yapan genç, TikTok’ta bu mekanı ziyaret edenlerin kısa videolarıyla karar veriyor. Google’daki klasik blog yazılarının ya da harita sonuçlarının yerini artık “story formatında bilgi” aldı.

VERİLER DA AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR

Google’ın üst düzey yöneticilerinden Prabhakar Raghavan’ın 2022’de yaptığı açıklamada “Gençlerin %40’ı bir mekan ararken artık Google yerine TikTok veya Instagram’ı tercih ediyor.” şeklinde konuştu. Üstelik bu oran, son iki yılda daha da arttı. 2025 itibarıyla sosyal medya tabanlı aramaların, geleneksel metin tabanlı aramaları özellikle yaşam tarzı, yemek, seyahat ve eğlence kategorilerinde geride bıraktığı görülüyor.

ARAMA MOTORU TANIMI DEĞİŞİM YAŞIYOR

Z kuşağının internette bilgiye ulaşma biçimi, arama motoru kavramının kökten yeniden tanımlanmasına yol açıyor. Artık bir platformun “arama motoru” sayılabilmesi için sadece bilgi sunması yetmiyor bilgiye deneyim katması, görselleştirmesi ve kullanıcıyı o dünyaya çekmesi gerekiyor.

Related Posts

Satya Nadella: Microsoft kodlarının yüzde 30’u yapay zeka tarafından yazılıyor

Microsoft CEO’su Satya Nadella, şirketin yazılımlarını oluşturan kodunun %20 ila %30’unun yapay ile üretildiğini açıkladı. Microsoft gibi büyük bir şirketin yapay zekaya bu kadar çok güvenmesi, teknolojinin yazılım geliştirmede nasıl devrim …

Tayvan, TSMC’nin yeni teknolojilerine yurtdışına çıkış yasağı getirdi

Tayvan, kritik yarı iletken endüstrisinin kontrolünü daha da güçlendirmek için önemli bir adım attı. Ülke, yarı iletken teknolojisi ve yurtdışı yatırımlar üzerindeki denetimini artırmak amacıyla Endüstriyel İnovasyon Yasasında değişiklikler yaptı …

Çıldırtan mobil oyun Flappy Bird, 10 yıl sonra geri döndü

Flappy Bird, 2013 yılında çıkış yaptı. Bağımlılık yaratan oyun, kısa sürede popülerlik kazanarak Google Play ve App Store’da liste başı oldu. Oyun, Nintendo’nun klasik Mario oyunlarına benzer grafiklere sahipti ve 50 milyondan fazla indirmeye …

Telefonunuzu 10 dakikada hackerlara karşı güvenli hale getirme rehberi

Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bankacılık işlemlerinden sosyal medya hesaplarımıza, özel fotoğraflarımızdan iş e-postalarımıza kadar pek çok değerli bilgiyi telefonlarımızda saklıyoruz. Bu durum, telefonlarımızı …

iOS 18’de gizli özellikler nasıl aktif edilir?

Apple’ın en yeni mobil işletim sistemi olan iOS 18, iPhone kullanıcılarına bir dizi yeni özellik ve geliştirme sunuyor. Ancak birçok güçlü özellik, varsayılan olarak gizli tutulmuş veya pek bilinmeyen menülerin içerisine yerleştirilmiş durumda. Peki …

Google Gemini yakında Android Auto ve Wear OS platformlarına geliyor

Google’ın yapay zekâ konusundaki yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Masa üstü ve mobil platformları arasında Google Gemini entegrasyonunu tamamlayan firma şimdi giyilebilir ve araç platformlarına yöneliyor.  Google Gemini kolunuzda …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir