Çalışanın maaşı da tehlikeye girdi! Banka yetkiyi aldı bir kere

Banka Kararına Yargıtay’dan Eleştiri: Çalışanların Maaşları da Tehlikede!

Geçtiğimiz perşembe günü bankaların emekli maaşına bloke koymasının yolunu açan Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu kararının yaratacağı olumsuzluklara bir yenisi eklendi. Bankaya borcunu ödemekte güçlük çeken emeklilerin yanı sıra, Yargıtay hakimleri çalışanlar için oluşan tehlikeye dikkat çekti.

BANKA YETKİYİ ALDI BİR KERE

Erdoğan Süzer’in Sözcü’deki haberine göre; açlık sınırının altında maaşlara bile bloke koyulabilmesinin ücretli çalışanların maaşları için de uygulanabileceği belirtildi. Karara karşı oy kullanan hakimler, bloke kararıyla birlikte sadece emeklilerin değil memur ve asgari ücretlilerin maaşlarına da el konulabileceğini bildirdiler.

Oy çokluğu ile alınan karara katılmayan Yargıtay hakimleri, bankalara emekli maaşına bloke-el koyma hak ve yetkisi veren kararın Sosyal Sigortalar Kanunu’ndan doğmadığını, ‘Ahde vefa ve sözleşme özgürlüğü’ ilkelerinden yola çıkılarak bloke konulacağını bildirdiler.

Bu nedenle kararın sadece emeklileri değil negatif pozisyonda olan herkesi olumsuz etkileyeceğini belirten hakimler, şu tespit ve uyarıda bulundu:

MAAŞLAR TEHLİKEYE GİRDİ

“Karar her ne kadar emeklilerin çektiği tüketici kredilerini konu alıyor ise de memurlar ve asgari ücretlilerin maaşları üzerine de bloke-el koyma hakkı verecektir. İçtihat Birleştirme Kararıyla (İBK) diğer çalışanlara göre daha negatif konumda olan ve maaşlarının tamamı yönünden koruma getirilen emeklilere bile bloke mümkün olabildiğine göre, maaşları emekli maaşından yüksek olan diğer ücretliler için de bloke yolu açılmıştır. Bu kararla sadece emeklilerin değil, tüm ücretlilerin sosyal güvenlik hakları zedelenmiştir.”

TAMAMINA EL KOYACAKLAR

Karara karşı çıkan hakimler, çoğunluk kararı oluşurken borcunu ödeyemeyen emeklilerin maaşlarının sadece 10’da 1’ine blokaj konulduğu iddiasının dile getirildiğini, ancak gerçeğin öyle olmadığını belirttiler.

Hakimler, “Emekli maaşları üzerine haciz konulabilseydi yasa gereği ancak asgari geçim miktarının üzerindeki kısma haciz mümkün olurdu. El koyma kararıyla bankalar için emekli maaşının tamamına blokaj konulması mümkün hale gelmiştir” tespitini yaptılar.

Related Posts

Piyasalar faiz kararlarına odaklandı!

Küresel piyasalarda, ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinin gücünü korurken ve şirket bilançolarının iyi gelmesi geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir izlenmesini sağlarken, gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek hafta açıklayacağı faiz kararında. Yurt içi tarafta ise piyasalar Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklandı.

Gizli ekonomik güçler: Büyümede Batılı güçleri geride bırakacak on ülke

Bu etkileyici rakamların ardında genellikle kırılgan bir gerçeklik yatıyor: savaşlar, yoksulluk veya tek bir gelir kaynağına bağımlılık. Ekonomik büyümenin her zaman başarıyla eş anlamlı olmak zorunda olmadığını gösteren on ekonomiye bir göz atın …

Seyahat Acentaları Birliği’nden Schengen vizesi açıklaması: “Asıl sorun randevularda!”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Avrupa Komisyonu’nun 15 Temmuz 2025 tarihli uygulama kararının ardından yaptığı değerlendirmede, son iki yıldır vize sorunları konusunda ciddi bir mesai …

Bekir Başevirgen: Çalışanın cebindekini çalıyorlar, asgari ücretlinin enflasyon kaybı 3 bin 685 TL

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, enflasyonun yılın ilk altı ayında işçi, memur ve emekli aylıklarında erimeye yol açtığına dikkati çekerek “İşçi başına altı aylık ortalama erime 6 bin 485 TL oldu. Yılın ilk yarısında asgari ücretlinin enflasyon kaybı 3 bin 685 TL’yi buldu. Haziran 2025’te enflasyon kaybı en düşük emekli aylığında 2 bin 412 TL, en düşük memur maaşında ise 9 bin 130 TL oldu. AKP iktidarı işçiye, emekliye, memura zam vermek bir yana dursun, artık çalışanların cebindeki parayı bile çalıyor” dedi.

Erzincan’da Buğday Hasadı ve Denetimler Başladı

Erzincan’da buğday hasadı başladı, denetimler artırıldı. Dane kaybı önlemek için kontroller yapılıyor.

AB’de Ortalama Çalışma Süresi 37,2 Yıl

Eurostat’a göre AB’de bireylerin ortalama çalışma süresi 37,2 yıl, en uzun süre Hollanda’da.