Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

Fujirebio Diagnostics’ten Yeni Test, Alzheimer Hastalığının Erken Teşhisini Sağlıyor

Fujirebio Diagnostics tarafından geliştirilen test, kandaki iki özel proteinin oranını ölçerek Alzheimer hastalığının erken teşhisini sağlıyor. Bu oran sayesinde beyinde Alzheimer’ın belirleyici özelliği olan amiloid plaklarının varlığı tespit edilebiliyor. Daha önce bu plaklar yalnızca beyin taramaları veya omurilik sıvısının analiziyle teşhis edilebiliyordu.

FDA’nın internet sitesinde yapılan duyuruda, Alzheimer hastalığının hafıza, düşünme becerileri ve günlük işlevleri zamanla yok eden ilerleyici bir beyin rahatsızlığı olduğu vurgulandı.

Euronews’te yer alan habere göre; yeni testin adı “Lumipulse G pTau217/ß-Amiloid 1-42 Plazma Oranı” olarak açıklandı. Test, 55 yaş ve üzeri hastalarda Alzheimer ile ilişkili amiloid plakların erken tespiti amacıyla geliştirildi.

Uzmanlara göre, bu tür testler sayesinde hastalar hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaçlara daha erken başlayabilir, bu da hastaların yaşam kalitesinde önemli gelişmelere yol açabilir.

Alzheimer için şu anda FDA tarafından onaylanmış Lecanemab ve Donanemab adlı iki tedavi bulunuyor. Her iki tedavi de amiloid plaklarını hedef alarak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlıyor. Ancak, bu ilaçların bilişsel gerilemeyi sadece kısmen yavaşlattığı ve doğrudan bir tedavi sağlamadığı belirtiliyor.

Uzmanlar, bu ilaçların hastalığın erken evrelerinde kullanıldığında daha etkili olabileceğini ve bu nedenle erken teşhisin öneminin arttığını belirtiyor.

Cerrah ve sağlık uzmanı Marty Makary, Alzheimer’ın etkisinin büyük olduğunu vurgulayarak, “Alzheimer çok fazla insanı etkiliyor; meme kanseri ve prostat kanseri toplamından daha fazla” dedi. Ayrıca, 65 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 10’unun Alzheimer hastası olduğunun tahmin edildiğini ve 2050 yılına kadar bu sayının iki katına çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Related Posts

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Bayram tatilinde seyahat edecekler dikkat: Hijyeni göz ardı etmeyin

Milyonlarca kişi önümüzdeki hafta bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanıyor. Kara, hava ve deniz yoluyla gerçekleşecek bu büyük hareketlilikte, hijyen kurallarının önemine dikkat çeken uzmanlar, ishalden üst solunum yolu enfeksiyonları, hatta tüberküloz, kızamık gibi daha ağır seyredebilen hastalıklara neden olabilen mikroplarla mücadele için toplu taşımada alınması gereken önlemlere ve toplu taşımalardaki hijyen bilincinin önemine vurgu yaptı.

Skolyoz Tedavisi Nasıl Olmalı?

Skolyoz tedavisi nasıl olmalı? Skolyoz, omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında sağa veya sola doğru eğrilik görülmesi ile anlaşılıyor. 

Gözdeki değişim ihmal edilmemeli: Uzmanı ise bu belirtilere dikkat çekti

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, tiroid hastalıklarının gözde çeşitli bulgularla ortaya çıkabileceğini ve göz sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.