Antarktika’nın derinliklerinde bilinmeyen bir dünya: Deniz domuzu, deniz örümcekleri ve deniz kelebeği…

Antarktika’nın Derinliklerinde Keşfedilen Benzersiz Deniz Canlıları

Antarktika’nın derinliklerinde yapılan keşifler, bilim dünyasını heyecanlandırdı. Ekiplerin karşılaştığı en ilginç türlerden biri, pembe ve şişkin yapısıyla dikkat çeken “deniz domuzları” oldu. Bu canlılar, aslında deniz hıyarlarının bir türü olarak biliniyor. 4 ila 15 santimetre arasında değişen uzunlukları, tombul vücutları ve kısa bacaklarıyla minyatür bir domuza benziyorlar. Deniz domuzları, bin ila 6 bin metre derinliklerde yaşayarak “deniz karı” adı verilen üst katmanlardan aşağı düşen organik maddelerle besleniyorlar.

Diğer bir ilginç tür ise avuç içi kadar olan dev deniz örümcekleri. Gerçek örümceklerle benzerlik göstermeyen bu canlılar, ince bacakları ve minik gövdeleriyle deniz tabanında yaşamlarını sürdürüyorlar. Bacak açıklıkları 51 santimetreye kadar ulaşabilen bazı türler, organlarının bir kısmını bacaklarının içinde barındırıyor.

Keşifler arasında yer alan diğer bir canlı ise deniz yıldızlarıydı. Bazılarının yemek tabağı büyüklüğünde olduğu belirtiliyor. Profesör Jan Strugnell’e göre, bu sıra dışı canlıların bazıları, bilim dünyası için tamamen yeni türler olabilir.

Denizden çıkarılan bu kırılgan canlıları canlı tutmak için kullanılan özel bir su tankı olan “ıslak havuz”da gözlemleyen araştırmacılar, deniz kelebeği de dahil olmak üzere birçok canlıyı yakından inceleme fırsatı buldu. Deniz kelebeği, aslında bir tür deniz salyangozu olup, şeffaf ve zarif yapısıyla dikkat çekiyor. Suyun içinde adeta uçar gibi hareket eden bu canlı, gemideki akvaryumda yumurta bırakarak bu türün yumurtlama ve gelişim sürecini detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağladı.

RSV Nuyina gemisi, sadece canlıları toplamakla kalmadı. Araştırmacılar, Denman Buzulu’nun kenarındaki deniz suyunun sıcaklık, tuzluluk, oksijen oranı ve metal seviyelerini ölçerek bölgenin çevresel değişimini inceledi. 1996 ile 2018 yılları arasında 5 kilometre geri çekilen buzul, Doğu Antarktika’nın en hızlı eriyen buz kütlesi olarak biliniyor.

Oşinograf Laura Herraiz Borreguero’ya göre, elde edilen veriler, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede kullanılan iklim modellerinin doğruluğunu test etmek adına büyük öneme sahip: “Sistem değişiyor. Bu değişimi gözlemlemek, uyum ve azaltım stratejilerimizin sağlam temellere dayanması açısından kritik.”

Related Posts

Artçı deprem nedir? Öncü deprem nedir? İşte anlamları

Son olarak İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntı, deprem gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdı. Deprem terimleri çok merak edilenler arasında. Bu makalede ise öncü deprem nedir, artçı deprem nedir sorularının yanıtlarına bakıyoruz.

Motorola, kristallerle süslediği kablosuz kulaklığını tanıttı

Motorola Moto Buds Loop, Sound by Bose, uzamsal ses ve 8 saate kadar pil ömrü gibi özelliklere sahip Motorola’nın ilk açık tasarımlı kulak içi kulaklık modeli. Kulaklık, lüks tutkunlarının ilgisini çekecek, Swarovski kristallerinin yer aldığı …

Günlük adım sayısını artırmak, zararlı etkileri azaltabilir

Araştırma, bireylerin günlük adım sayılarını artırarak hareketsiz yaşamın sağlığa zararlı etkilerini azaltabileceğini ortaya koydu.

iPhone 16 Pro sınıfta kaldı: Hangi iPhone 16 modeli daha çok satıyor?

Apple iPhone 16’nın piyasaya sürülmesinin ardından ilk satış analizleri geldi. Rapor, tüketicilerin tercihlerinin daha uygun fiyatlı temel iPhone 16 modeline doğru kaydığını, bu modelin Pro ve Pro Max varyantlarına kıyasla belirgin şekilde daha fazla ilgi gördüğünü söylüyor.

‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Ay’dan getirdiği kaya ve toprak örneklerini uluslararası bilim dünyasının erişimine açıyor. Bu adım, Ay’a dair yepyeni sırların gün yüzüne çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca ABD detayı da tarihsel bir dönüm noktası olabilir…

Galaxy Z Fold 7 ve Z Flip 7 için tarih verildi!

Samsung, katlanabilir telefon işindeki çalışmalarına devam ediyor. Güney Koreli marka bu kapsamda çok yakında Z Fold 7 ve Flip 7 modellerini tanıtacak. Ürünlerle ilgili bugüne dek paylaşılan raporların ortak noktası seleflerine kıyasla önemli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir