Buğday unu değil yerine bunu kullanın! Hem kemikleriniz hem de bağırsaklarınız şahlanacak

Gluten hassasiyeti olanlar veya çölyak hastaları için mutfakta doğru un seçimi büyük önem taşıyor. İşte bu noktada, teff unu adını giderek daha fazla duyuyoruz. Sadece glütensiz olmasıyla değil, sahip olduğu zengin besin değeriyle de buğdaya ve pirince güçlü bir alternatif sunuyor.

AFRİKA’NIN MUCİZE TAHILI

Teff, binlerce yıldır özellikle Etiyopya’da yetiştirilen, görünüş olarak haşhaş tohumuna benzeyen, koyu renkli minik bir tahıldır. Küçük boyutuna rağmen besin deposudur. Yıllarca bozulmadan saklanabilen teff, hafif cevizimsi tadıyla ekmekten tatlıya birçok tarifte kullanılabilir.

BESİN DEĞERİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Teff unu, tüm gerekli amino asitleri içerir ve gluten barındırmaz, bu nedenle gluten intoleransı olanlar için güvenlidir. Aynı zamanda yüksek miktarda diyet lifi, kalsiyum, çinko ve demir içerir. Bu özellikleri sayesinde hem kemik sağlığını destekler hem de bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.

KANSIZLIK VE HAMİLELİKTE DESTEK

Demir yönünden zengin olması, teff ununu kansızlıkla mücadelede değerli bir gıda haline getirir. Ayrıca içeriğindeki folik asit ve magnezyum miktarı, hamilelik planlayanlar için önemli bir avantaj sağlar.

Teff, düşük glisemik indeks değerine sahiptir. Bu da kan şekerinin hızlı yükselmesini önler, uzun süre tok tutar ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

ULAŞILABİLİR VE KULLANIŞLI

Ekolojik gıda mağazalarında yarım kilosu ortalama 10-20 TL’ye bulunabilen teff unu, mutfakta kolayca kullanılabilir. Ekmek, krep, kek veya kurabiye tariflerinde buğday ununun yerine gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.

Related Posts

“Bütünleşik ve Önleyici Kanser Merkezi” Ankara’da hizmete açıldı

“Bütünleşik ve Önleyici Kanser Merkezi” Ankara’da hizmete açıldı

Uyuşturucu Ticareti Yapan Şüpheli Tutuklandı

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen 23 yaşındaki F.E. tutuklandı. Üzerinde ve adresinde yapılan aramalarda çeşitli uyuşturucu maddeler ve silah ele geçirildi.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Emziren anneye zorbalık yapmayın: Diyet baskısı süt kalitesini düşürüyor

Yeni doğurmuş çiçeği burnunda anneler, sık sık aldığı kilolar sebebiyle zorbalığa uğruyor. Yaşanan bu beden baskısına aceleci diyetler de eklenince, işin faturası bebeklere çıkıyor. Anne sütünün son derece olumsuz etkilendiği bu süreçte anne-bebek sağlığı riske giriyor. Diyetisyen Asya Naz Al, bu tehlikeye dikkat çekerek sağlıklı ve bilinçli kilo vermenin önemini vurguluyor.

Yaz sıcakları tehlike saçıyor: Uzmanından öneriler

Prof. Dr. Ahmet Saltık, açık alanda çalışanların beyin kanaması riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Güneş gözlüğü ve şapka önerisinde bulunan Saltık, “Sıvı ve tuz kaybı için hafif tuzlu ayran içilmeli” dedi.