Çiftçiye iklim değişikliği desteği geliyor

İklim Değişikliği Tarımsal Arazi Üzerindeki Olumsuz Etkiler İle Mücadele Edilebilir

Uzmanlar, Tarım-Güneş Enerji Santralleri (TarımGES) uygulamalarının, iklim değişikliğinin tarımsal araziler üzerindeki olumsuz etkisini azaltabileceğini belirtiyor.

Güneş enerjisi düşünce kuruluşu Solar3GW’nin lideri Yusuf Bahadır Turhan, yaptığı yazılı açıklamada, TarımGES projelerine hız verilerek iklim değişikliğinin tarım alanlarına negatif etkilerinin önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Turhan, TarımGES uygulamalarının, iklim değişikliği nedeniyle üretim zorlukları yaşayan çiftçilere destek olabileceğini ve her ürüne özgü esnek TarımGES projelerinin oluşturulabileceğini vurguladı.

Konuyla ilgili konuşan Turhan, TarımGES projelerinin, panellerin yüksekliklerinin ürüne uygun olarak ayarlanabileceğini ve panellerin dik olarak ekilen alanlara yerleştirilebileceğini belirtti. Ayrıca TarımGES’in sadece sebze ve meyve yetiştirilen alanlar değil, aynı zamanda hayvancılık, balıkçılık, üzüm bağları, arıcılık gibi çeşitli tarım alanlarında da kullanılabileceğini açıkladı.

Turhan, Solar3GW’nin ana hedefinin TarımGES uygulamalarını yaygınlaştırarak Türkiye’de sebze, meyve ve tahıl üretimini desteklemek olduğunu vurguladı ve projelerin uygulanmasında Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Turhan, Türkiye’nin tarım arazilerinin çok küçük bir kısmına TarımGES kurulması durumunda ülkenin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmının karşılanabileceğine dikkat çekti. Ayrıca 5, 10 ve 20 megavatlık YEKA’larla başlanacak TarımGES projelerinin olumlu sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Turhan ayrıca, TarımGES projelerinin sulama ihtiyacını azaltarak toprağın nemini koruduğunu ve bazı ürünlerde sulama ihtiyacının yüzde 20 ila 30 oranında azalabileceğini belirtti. Bu sistemlerin doğru arazi ve ürün seçimiyle son derece verimli olabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Tekstil sektöründe alarm: 6 ayda 300 şirket konkordato ilan etti

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, yılın ilk yarısında 300’e yakın tekstil ve hazır giyim firmasının konkordato ilan ettiğini belirterek, bu sürecin tedarik zincirinde domino etkisi yarattığını vurguladı. Öksüz, konkordatonun yalnızca banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise korunması gerektiğini söyledi.

JPMorgan Ekonomisti Akçelik: Yıl sonuna kadar Merkez Bankası’nın her toplantıda 250 baz puan indirmesini bekliyoruz

Akçelik, enflasyonda yapışkanlık ve kira kalemindeki risklere dikkat çekerken, rezervler ve Türkiye’nin risk primi noktasında iyileşmenin süreceğini dile getirdi

Kastamonu’da Trafiğe Kayıtlı Taşıt Sayısı 167 Bin

Kastamonu’da motorlu kara taşıtı sayısı 167,408; trafiğe 678 yeni taşıt kaydedildi.

Piyasalar faiz kararlarına odaklandı!

Küresel piyasalarda, ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinin gücünü korurken ve şirket bilançolarının iyi gelmesi geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir izlenmesini sağlarken, gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek hafta açıklayacağı faiz kararında. Yurt içi tarafta ise piyasalar Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklandı.

Çalışanın maaşı da tehlikeye girdi! Banka yetkiyi aldı bir kere

Geçtiğimiz perşembe günü bankaların emekli maaşına bloke koymasının yolunu açan Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu kararının yaratacağı olumsuzluklara bir yenisi daha eklendi. Bankaya borcunu ödemekte güçlük çeken emekli kara kara …

Gizli ekonomik güçler: Büyümede Batılı güçleri geride bırakacak on ülke

Bu etkileyici rakamların ardında genellikle kırılgan bir gerçeklik yatıyor: savaşlar, yoksulluk veya tek bir gelir kaynağına bağımlılık. Ekonomik büyümenin her zaman başarıyla eş anlamlı olmak zorunda olmadığını gösteren on ekonomiye bir göz atın …