İbrahim Yumaklı: Zirai dondan stratejik ürünler çok etkilenmedi

Zirai Don Sonrası Hasar Tespiti Yapılacak

Zirai don etkisini 34 şehirde sürdürürken, kesin hasar tespiti için çalışmalar devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Giresun’da yapılan basın toplantısında, zirai donun hububat, baklagil ve yağlı tohumlar gibi stratejik ürünlere çok fazla zarar vermediğini belirtti.

Yumaklı, zirai donun etkilerine yönelik yapılan hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından tarım sigortası olan çiftçilere hemen ödeme yapılacağını açıkladı.

Ekonomi yönetimi, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare toplantısının ardından gazetecilerle bir araya gelerek gündem hakkında bilgi verdi. Yumaklı, zirai don sonrası yapılan yanlış yorumları eleştirerek, hasar tespit çalışmalarının tamamlanmadan yapılan açıklamaların doğru olmadığını belirtti.

16 Meyve Çeşidi Zirai Dondan Etkilendi

Zirai don nedeniyle 34 ilde bulunan 16 farklı meyve çeşidinin etkilendiğine dikkat çeken Yumaklı, hasarın derecesine bağlı olarak kayısı, üzüm, kiraz, armut, elma, ayva, limon, badem, fındık, ceviz, nektarin, şeftali, portakal, mandalina, erik ve fıstık gibi meyvelerin farklı oranlarda zarar gördüğünü ifade etti.

Yumaklı, hasar tespiti yapabilmek için saha çalışmalarının önemine vurgu yaparak, doğru bilgilere sahip olmadan yapılan yorumlardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Sigortalı Çiftçilere Hemen Ödeme Yapılacak

Zarar gören çiftçilere yapılacak destekler hakkında da konuşan Yumaklı, tarım sigortası bulunan çiftçilerin hasar tespitinden sonra ödemelerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirileceğini belirtti. Diğer çiftçiler için ise Devlet Destekleme Sistemi kapsamında gerekli çalışmaların yapıldığını ifade etti.

Türkiye’de Fındık Üretimi Artıyor

Yumaklı, fındık üretiminde yaşanan verim kaybını değerlendirerek, Türkiye genelinde fındık üretiminin arttığını söyledi. Ancak DOKAP bölgesinde coğrafi koşulların verimi düşürdüğünü belirten Yumaklı, fındık üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Üretim ve verim konusundaki önemine vurgu yapan Yumaklı, fındık üretiminin ülke ekonomisine sağladığı katkıları da paylaştı. Verimli bir tarımın sadece üretimde değil, hayatın her alanında önemli olduğunu belirtti.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

‘Sarı altın’ olarak biliniyor, 50 TL’den satılıyor: Mersinde hasadı başladı!

Mersin’de “sarı altın” olarak bilinen Malta eriği hasadı başladı. Ancak, bu yılki zirai don nedeniyle verim düşerken, kaliteye göre fiyatlar değişiyor. Üreticiler, zorlu koşullara rağmen hasadı başarıyla gerçekleştiriyor.

Amasya’dan sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi gerçekleştirildi.

Talep patlaması yaşandı, yetişemiyorlar: 24 yeni fabrika açılacak

Yapay zeka sektöründe hızla artan çip talebine yanıt vermek isteyen TSMC adlı şirket, dünya genelinde 24 yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Türk çay devi iflas bayrağını çekiyor

120 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin köklü çay markası Tirebolu 42, mali darboğazı aşamayınca konkordato sürecine girdi. Mahkeme, alacaklılarla yapılacak kritik toplantı için tarih verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir