Marx, sermaye ve iktisadi aklın cinneti

“`html

Marx’ın Meta Teorisi ve Günümüzdeki Geçerliliği

Marx, kapitalist ekonomik sistemin işleyişini detaylı bir şekilde incelerken, metaların ikili yapısına dikkat çeker. Onun fikirlerine göre, metalar hem kullanım değeri hem de mübadele değerine sahiptir. Bu noktada, Marx metaları iki ayrı kategoriye ayırmadan, ikili doğasını ele alır. Kullanım değeri, bir meta ile ilgili yararlılık özelliğini yansıtırken, mübadele değeri ise pazardaki değerini ifade eder. Bu iki değer bir yandan birbirine bağlıdır, diğer yandan da zıt ilişkiler içerisindedir. Kullanım değeri, yiyecekten giyeceğe, hatta kültürel ürünlere kadar birçok şeyde kendini gösterebilir. Önemli olan, kullanım değerinin, bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretilmesi ve onlarda bir isteğin oluşmasını sağlamasıdır. Diğer yandan mübadele değeri, ekonomik sistemin sadece kapitalist toplumda geçerli olan bir yönüdür.

Marx, Sermaye ve İktisadi Aklın Cinneti
David Harvey, “Marx, Sermaye ve İktisadi Aklın Cinneti”, Çeviren: Esin Soğancılar, 239 sayfa, Sel Yayıncılık, 2021

David Harvey, “Marx, Sermaye ve İktisadi Aklın Cinneti” adlı eserinde bu sorulara ışık tutarak, “Bugün bazı açılardan eski moda görünse de, Marx’ın analizleri eski zamandan çok daha geçerli.” diyerek bu fikirleri vurgular. Marx’ın dönemi, dünya genelinde etkileri hissedilen karmaşık bir ekonomik sistemin ortaya çıkmasına zemin sağlamıştır.

Harvey, Marx’ın “sermaye, hareket halinde bir değerdir” ifadesi üzerinden yola çıkarak, sermayenin döngüsünü doğadaki hidrolik denge ile kıyaslar. Ancak, bu iki yaklaşım arasında belirgin bir farklılık olduğunu da aktarır; hidrolojik döngü sabit ve değişmezdir, oysa sermaye döngüsü sürekli bir büyüme sarmalı içinde hareket eder. Harvey, sermayenin değeri hareket ettiğinde değer kaybının olduğu konusunda uyarıda bulunur.

Marx, değeri “toplumsal olarak gerekli emek zamanı” olarak tanımlarken, Harvey bu değer kavramının maddi sonuçlar doğuran ama gayri maddi ilişkilerle bağlantılı olduğunu ifade eder. Marx’ın para kavramı, yabancılaşmış emek değerlerini temsil ederken, Harvey’e göre “toplumsal olarak gerekli olan”, hem işverenlerin hem de işçilerin tabi olduğu bir “görünmez el” yaratmaktadır. Marx’a göre, mübadele değerinin tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamak, toplumsal olarak gerekli emek zamanının da sona erdirilmesi anlamına gelir.

Harvey, “hareket halindeki değer” kavramı üzerinden, sermayenin yeniden üretiminde ortaya çıkan tehlikeleri ve sermayenin farklı kesimleri arasındaki uzlaşmaz çelişkileri gözler önüne serer. Sermaye durakladığı veya yavaşladığı her anında değer kaybı meydana gelecektir. Sermaye, mamul ürün şeklinde pasif kaldığında, aktif olarak çalışamaz, bu da ekonomik bir krizi tetikler. Ayrıca, paranın atıl kalması sorunundan ziyade, burada stok maliyetlerinin daha önemli olduğunu vurgular. Üretim sürecindeki rutin masrafların karşılanması için, finansman ihtiyacı doğar ve bu çoğu zaman kredi mekanizmalarıyla halledilmeye çalışılır.

Harvey’nin borç ekonomisi üzerine yaptığı analiz, üretim zamanıyla dolaşım zamanının çelişkisi üzerinden ilerler. Bu çelişki, kredinin dünyaya girişini sağlar. Marx, fakat paranın bir meta olarak dönüşümünün karmaşık olduğunu keşfeder, bu yüzden yeni yatırım ve yenileme için kredi kullanılabilmektedir.

Marx’a göre, borç verilen para, yani faiz getiren sermaye, karşı değer formu olarak değerlendirilmektedir. Bu, sermaye devrini hızlandırmanın bir yoludur. Borç, gelecekteki üretim değerlerine ilişkin bir hak talebidir; bu değer üretimi yeterli değilse, kriz kaçınılmazdır. Dolayısıyla, üretken olmayan emek borç kapsamına girer. Örneğin, pazarlama gibi dolaşımda çalışan emekçiler artı değer yaratabilir ama gerçek anlamda bir değer üretmezler. Hem ev içi emek hem de alternatif yaşam biçimlerinin geliştirilmesi gibi unsurlar da “karşı değer” politikası kapsamına girmektedir.

Harvey, “sermayenin hareket yasalarının” günümüzde geldiği noktanın ciddiyetine dikkat çekerken, Marx’ın perspektifini kuramsal olarak güncel meselelerle birleştirir. Tüm emekçilerin yaşamlarını sürdürmek için verdikleri mücadelelerin sebeplerini çözmek ve anlamak için sermaye kavramının evrimi gereklidir. Çağımızın gerçekliğini kavrayabilmek için, sermayenin işleyiş biçimlerinin derinlemesine analiz edilmesi elzemdir.

“`

Related Posts

Türkiye’nin hava savunma sistemi var mı? İşte, Hava Savunma Sistemi Çelik Kubbe’nin etkisi, tesiri ve özellikleri

Türkiye’nin hava savunma sistemi var mı sorusu, son günlerde İran ve İsrail arasında gelişen hava saldırıların akabinde merak konusu oldu. Türkiye, alçak, orta ve yüksek irtifa katmanlarında yerli ve milli sistemlerle entegre bir hava savunma ağı kuruyor. Çelik Kubbe kalkanıyla Türk hava sahasının tam anlamıyla korunması hedefleniyor. İşte, Türkiye’nin hava savunma sistemi Çelik Kubbe’nin özellikleri, etkisi ve tesiri hakkında detaylı bilgiler

YKS SINAV TAKVİMİ 2025 || AYT, YDT, TYT ne zaman, kaç dakika? YKS ne zaman, saat kaçta başlayacak ve bitecek? 1. 2. ve 3. oturum saatleri

YKS sınav giriş belgeleri yayınlandı. Sınav giriş belgelerinin yayınlanmasıyla birlikte ise sınav yerleri de belli oldu. Sınava bir haftadan kısa süre kala öğrenciler merak içerisinde “AYT, YDT, TYT ne zaman, kaç dakika? YKS ne zaman, saat kaçta başlayacak ve bitecek?” sorularına cevap arıyor. Merak edilen tüm ayrıntılar ÖSYM tarafından Üniversite Sınavı 2025 YKS sınav kılavuzunun açıklanmasının ardından belli oldu. Peki, Üniversite Sınavı 2025 YKS ne zaman, saat kaçta başlayacak, kaçta bitecek? İşte merak edilip araştırılan soruların cevabı…

Karne haftası yoklama alınır mı, yok yazılır mı? 16-20 Haziran ve karne günü yoklama alıyor mu?

Karne haftası yok yazılır mı, Öğretmenler karne günü yoklama alıyor mu? 2024 2025 eğitim öğretim yılının 2. döneminin bitmesine kısa süre kala gündeme geldi. Karne günü olan okulun son haftası yoklama alınır mı sorusu, Haziran ayının ortalarına girilirken yazılı ve sözlü sınavlarını tamamlayan öğrencilerin merakla araştırdığı konular arasındaki önemini koruyor. Son hafta yoklama alınır mı sorusuna alacakları cevap ile son haftayı farklı değerlendirme konusunda girişimlerde bulunacak olan öğrenciler, karne günü öncesi ufak bir tatil yapmayı amaçlayacak. İşte, merakla araştırılan son hafta yoklama alınır mı sorusunun cevabı

CAFER MAHİROĞLU KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, NERELİ? Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroğlu hakkında neden yakalama kararı çıkarıldı? İşte hayatı ve biyografisi!

Halk TV sahibi Cafer Mahiroğlu hakkında yakalama kararı çıkarılırken, hayatı ve biyografisi de kamuoyunun dikkatini çekti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, başlatılan soruşturma kapsamında İş insanı Cafer Mahiroğlu hakkında ”ihaleye fesat karıştırmak” suçundan yakalama kararı çıkartıldı. Bu bilgiler doğrultusunda Cafer Mahiroğlu kimdir? sorusu gündeme geldi. İş dünyasında ve medya sektöründe tanınan isimlerden olan Mahiroğlu, çalışma yaşamına konfeksiyon sektöründe başladı. Genç yaşta İngiltere’ye giden Cafer Mahiroğlu, daha sonra Halk TV’yi satın alarak medya sektörüne adım attı. Peki, Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroğlu kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, o isimle ilgili ayrıntılar.

6, 7, 8, 9. sınıflar için takdir ve teşekkür nasıl hesaplanır? Takdir ve teşekkür belgesi nasıl alınır?

20 Haziran Cuma günü karnelerin dağıtılmasıyla birlikte milyonlarca öğrenci emeklerinin karşılığını alacak. Bu süreçte takdir ve teşekkür belgesi alıp alamayacağını öğrenmek isteyen öğrenciler, e-Okul üzerinden notlarını kontrol ederek karne ortalaması hesaplamaya başladı. Peki, 6, 7, 8, 9. sınıflar için takdir ve teşekkür nasıl hesaplanır? Takdir ve teşekkür belgesi nasıl alınır?

Tanıdık tatların şehri Atina’nın zamansız cazibesi

Tarihi, kültürü, enerjisi ve lezzetleriyle insanın ruhunu besleyen bir kent. Büyüleyici Atina Akropolü’nden modern sanat galerilerine, lüks otellerden yerel lezzet duraklarına kadar Atina her adımda insanı derinden etkileyen, sürükleyici bir hikâye anlatıyor.