Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Günlük 158 lira kesinleşti

Yargıtay’dan Yemek Kartlarına SGK Prim Kararı

Yargıtay, yemek kartlarının kullanım alanı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primine ilişkin önemli bir karara imza attı.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Dünya gazetesinde yer alan köşesinde konuyu detaylı bir şekilde ele aldı.

Erdursun, yargı sürecini şu sözlerle açıkladı: “İşverenler, 31 Aralık 2022 tarihine kadar yemek kartlarıyla ilgili SGK primi ödemesi yapmazken, bu tarihten sonra sadece yemek kartı uygulamalarında değişiklik yaşandı.”

2022 yılı sonunda, yemek kartlarının asgari ücretin brüt tutarının yüzde 23.65’ine kadar olan kısmından SGK primi alınmaması kararı alındı. Ancak bu tutarın üzerinde olan kısımlar için işverenlerden prim talep edilmeye başlandı.

Danıştay Kararı ve SGK Genelgesi

Danıştay, SGK’nın yemek kartlarından prim istemesine karşı açılan dava sonucunda, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 23.65’lik kısmının 2024 Mayıs ayında iptal edilmesine karar verdi. Bunun üzerine SGK, günlük istisna tutarını 158 TL olarak belirleyen bir genelge yayımladı.

Yemek kartlarının günlük 158 TL’nin üzerinde harcanması durumunda sigorta primi uygulanacağı açıklandı.

Erdursun, prim hesaplamasını şu şekilde detaylandırdı: “Örneğin, ayda 22 gün çalışan birine 10 bin TL’lik yemek kartı veriliyor ve bu tutarın tamamı yemek harcamalarında kullanılıyorsa prim uygulanmazken, market alışverişlerinde kullanılıyorsa kalan tutar üzerinden prim hesaplanacaktır.”

Dernekten Açıklama ve Değerlendirme

Yemek Kartı Hizmetleri Derneği, konuyu mahkemeye taşıyarak SGK primine ilişkin uzun süredir devam eden hukuki sürecin sonuçlandığını ve yemek yardımlarının primden muaf olduğunu bildirdi.

Yolun Açılması ve Yorum

Danıştay’ın aldığı kararla birlikte, işverenlerin çalışanları için vereceği yemek kartlarında herhangi bir tutar sınırlaması olmaksızın kullanım imkanı doğdu.

Erdursun, konuyu şu sözlerle değerlendirdi: “Ekonominin belirsizliği ve sabit gelirlilerin alım gücünün düşüşü göz önüne alındığında, yemek kartlarının serbest kullanımı son derece normal bir durumdur. Ancak hükümetin alım gücünü artırıcı adımlar atması gerektiğini ve bu tür uygulamaların reddedilmesinin olumlu bir karar olduğunu vurgulamak gerekir.”

Related Posts

700 çalışanı olan Türk giyim devi iflas etti

Yılda 12 milyon parça üretme kapasitesi ile Türkiye’de tekstil sektörünün önemli şirketleri arasında gösterilen Yfa Tekstil iflas etti. 34 yıldır faaliyetlerini yürüten şirketin yaklaşık 700 çalışanının olduğu biliniyor.

Borsa güne düşüşle başladı -18 Haziran 2025

Borsa kritik güne düşüşle başladı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,31 düşüşle 9 bin 310 puandan başladı.

Altın için duyulmamış tahmin! Fena düşecek

Küresel finans devi Citi, altın piyasalarına yönelik dikkat çeken bir değerlendirme yayımladı. Banka, jeopolitik risklerin ve ekonomik belirsizliklerin yüksek seyrettiği bir dönemde, altına ilişkin hem kısa hem de uzun vadeli fiyat hedeflerini aşağı …

Asya borsaları pozitif seyrediyor! (16.06.2025)

İsrail ve İran arasında geçen cuma başlayan ve devam eden karşılıklı saldırılar yakından takip edilirken, çatışmaların ne kadar daha süreceğine yönelik belirsizlikler, küresel risk iştahını törpülemeye devam ediyor. Asya borsalarında ise ABD ile Çin …

Bu hafta en çok kazandıranlar belli oldu

BIST 100 endeksi, en düşük 9.065,17 puanı ve en yüksek 9.733,62 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde 1,84 altında 9.311,88 puandan tamamladı. Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 4 …

Fiyatlar bugün artırılmıştı: Akaryakıt fiyatlarına yeni zam yolda!

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan dalgalanma devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle benzine ve motorine yeni zamlar geliyor mu? İşte son durum…