Tekstil sektöründe alarm: 6 ayda 300 şirket konkordato ilan etti

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz: 300 Tekstil ve Hazır Giyim Şirketi Konkordato İlan Etti

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, bu yılın ilk yarısında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim şirketinin konkordato ilan ettiğini belirtti.

Konkordato süreçlerinin sadece bu firmaları değil, tedarik zincirindeki tüm şirketleri tehdit ettiğini belirten Öksüz, ana firma korunmaya çalışılırken üretimden istihdama kadar tüm ekosistemin zarar gördüğüne işaret etti.

Öksüz bu nedenle konkordatoların sadece banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise kapsam dışında tutulması gerektiğini vurguladı.

Yaptığı yazılı açıklamada, konkordato sürecinde bir firma kurtarılmaya çalışılırken, tedarik zinciri içerisindeki diğer firmaların da alacakları sebebiyle etkilendiğini belirten Öksüz, bu durumun çok sayıda tedarikçi ve yan sanayiyi de iflas riskiyle karşı karşıya bıraktığına dikkat çekti.

Öksüz, “Bir firmanın konkordato ilan etmesi, yalnızca o firmanın geleceğini değil; o firmaya ham madde, ürün, hizmet sağlayan yüzlerce firmayı da etkiliyor. Konkordato ilan eden firmaya karşı bankalar hariç kimse ticari alacaklarını alamıyor ya da ticari alacaklar korunmuyor. Bankalar zaten kendilerini garanti altına almış durumda; olan piyasadaki diğer alacaklılara oluyor ve bu durum sektörde domino etkisi oluşturarak zincirleme problemlere yol açıyor” dedi ve ekledi:

“Ana firma korunurken, alacaklı şirketler ödeme alamadığı için mali sıkıntıya giriyor ve bu defa alacaklarını tahsil edemeyen firmanın konkordato süreci başlıyor. Ticari alacakların korunması ve sektör ekosisteminin devamı için yapısal önlemler hızla hayata geçirilmeli…Bu nedenle konkordatoların sadece banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise kapsam dışında tutulması oldukça önemli.”

Related Posts

JPMorgan Ekonomisti Akçelik: Yıl sonuna kadar Merkez Bankası’nın her toplantıda 250 baz puan indirmesini bekliyoruz

Akçelik, enflasyonda yapışkanlık ve kira kalemindeki risklere dikkat çekerken, rezervler ve Türkiye’nin risk primi noktasında iyileşmenin süreceğini dile getirdi

Kastamonu’da Trafiğe Kayıtlı Taşıt Sayısı 167 Bin

Kastamonu’da motorlu kara taşıtı sayısı 167,408; trafiğe 678 yeni taşıt kaydedildi.

Piyasalar faiz kararlarına odaklandı!

Küresel piyasalarda, ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinin gücünü korurken ve şirket bilançolarının iyi gelmesi geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir izlenmesini sağlarken, gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek hafta açıklayacağı faiz kararında. Yurt içi tarafta ise piyasalar Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklandı.

Çalışanın maaşı da tehlikeye girdi! Banka yetkiyi aldı bir kere

Geçtiğimiz perşembe günü bankaların emekli maaşına bloke koymasının yolunu açan Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu kararının yaratacağı olumsuzluklara bir yenisi daha eklendi. Bankaya borcunu ödemekte güçlük çeken emekli kara kara …

Gizli ekonomik güçler: Büyümede Batılı güçleri geride bırakacak on ülke

Bu etkileyici rakamların ardında genellikle kırılgan bir gerçeklik yatıyor: savaşlar, yoksulluk veya tek bir gelir kaynağına bağımlılık. Ekonomik büyümenin her zaman başarıyla eş anlamlı olmak zorunda olmadığını gösteren on ekonomiye bir göz atın …

Seyahat Acentaları Birliği’nden Schengen vizesi açıklaması: “Asıl sorun randevularda!”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Avrupa Komisyonu’nun 15 Temmuz 2025 tarihli uygulama kararının ardından yaptığı değerlendirmede, son iki yıldır vize sorunları konusunda ciddi bir mesai …